Захвалница
ЗАХВАЛНИЦА
Посебну захвалност упућујемо

Андриани Милуновић из Општине Лепосавић и Николи Радосављевићу из Спортско - туристичке организације општине Лепосавић на несебичној помоћи и доприносу у реализацији пројекта, као и Зорану Гарићу из Покрајинског Завода за заштиту споменика културе из Приштине са измештеним седиштем у Лепосавићу на уступљеним документима и Радољубу Кнежевићу и Гојку Миливојевићу из Лепосавића на сарадњи у реализацији пројекта.

Захваљујемо се и Епархији Рашко-призренској и Косовско-метохијској на Благослову, као и свим људима Лепосавића на доброј вољи, помоћи и искреном гостопримству.

Аутори     Дигитална мапа културног наслеђа општине Лепосавић
израђена је уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију
Владе Републике Србије
      Дигитална мапа          културног наслеђа  
општине Лепосавић

X
Сочаница
Као резултат сарадње Центра за културу из Лепосавића и Народног Музеја „Топлице“ из Прокупља, од 2006. године у Сочаници, у згради некадашње основне школе постоји „Спомен соба Топличког устанка“. У њој се налазе бројни предмети, документи, фотографије, карте, мапе и друга грађа у вези са једним од најважнијих историјских догађаја који су се одиграли у овом крају.

Топлички устанак 1917. године, познат и као устанак на југу Србије или народна буна, био је српски устанак против бугарске и аустроугарске окупације за време Првог светског рата. То је био једини “устанак иза фронтова” односно једини устанак у некој држави окупираној од Централних сила током целог Првог светског рата.

Устанку је претходило четовање, које се наставило се и по његовом угушењу. Избијању устанка допринело је више чинилаца, међу којима је најважнији бруталан режим у окупираним областима. Непосредан повод за устанак је мобилизација коју су бугарске власти хтеле да изврше на територији Топлице, Јабланице, Копаоника, Лепосавића и Пусте реке.

Масовни устанак је трајао од 21. фебруара до 25. марта 1917. године. Устаничка војска сручила се у рано пролеће 1917. године са планина у равнице и окупаторске гарнизоне, заробила око хиљаду бугарских војника и ослободила велики део јужне Србије. Највеће борбе су вођене у долини јужне Мораве, на Копаонику и на северу Косова. Било је борби и у другим деловима Србије. Да би угушиле устанак, централне силе су морале са фронтова на Сочи и Солуну повући читаве дивизије.

Општим народним устанком је створена такозвана „Топличка слободна република”, која је трајала месец дана. Обухватала је територију Топлице, Јабланице, Јастрепца, источних и средњих предела Копаоника.

Током устанка настрадало је преко 20.000 Срба, односно око 2.500 војника и близу 18.000 цивилних жртава, што Топлички устанак сврстава у најтрагичније догађаје не само Првог светског рата већ и новије српске историје. Ипак, без обзира на све бруталне мере Бугарске и Аустроугарске, мир се није сасвим вратио у ове крајеве ни након угушења устанка.
ЛЕПОСАВИЋ Сочаница Лешак Остраће Јошаница Дренова Земаница Небеске столице Врачево Улије Церања Дубока Бистрица Бело Брдо Планиница Јариње Рватска Баре Гулије Дрен Црвени Добрава Борчане Лозно Копориће

Дигитална мапа културног наслеђа општине Лепосавић реализована је под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију са намером да широј јавности прикаже обрисе изузетног културног и духовног богатства овог краја. Основна намера и циљ дигиталне мапе јесте да буде подстицај за будућа истраживања, чувања и представљања богатог културног наслеђа општине Лепосавић, које ће се стално допуњавати новим садржајима. Надамо се да ће „културно осветљавање“ богатства културе и традиције Лепосавића, односно Косова и Метохије, а самим тим и Србије као целине и васколиког српског рода бити стожерна и стална активност институција и појединаца на неговању, чувању и изградњи српског идентитета и трајања.