Захвалница
ЗАХВАЛНИЦА
Посебну захвалност упућујемо

Андриани Милуновић из Општине Лепосавић и Николи Радосављевићу из Спортско - туристичке организације општине Лепосавић на несебичној помоћи и доприносу у реализацији пројекта, као и Зорану Гарићу из Покрајинског Завода за заштиту споменика културе из Приштине са измештеним седиштем у Лепосавићу на уступљеним документима и Радољубу Кнежевићу и Гојку Миливојевићу из Лепосавића на сарадњи у реализацији пројекта.

Захваљујемо се и Епархији Рашко-призренској и Косовско-метохијској на Благослову, као и свим људима Лепосавића на доброј вољи, помоћи и искреном гостопримству.

Аутори     Дигитална мапа културног наслеђа општине Лепосавић
израђена је уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију
Владе Републике Србије
      Дигитална мапа          културног наслеђа  
општине Лепосавић

X
Лепосавић
Етно-поставка мали музеј северног Косова и понос Лепосавића налази се у Центру за културу "Сава Дечанац“

У тешким временима погрома Срба на Косову и Метохији и сталних активности на негирању и уништавању српске материјалне и духовне културе и идентитета на простору јужне српске покрајине, и док су странци, махом војници и официри Кфора, куповали, добро плаћајући, уникатни накит, одећу, тканине, дрвено посуђе, трофејно оружје, грнчарију и све друго што би им се допало, ентузијасти из Лепосавића међу којима и Мирослав Нинић борили су се да сачувају српску традицију и културу. Увек за корак испред, уместо новца, имали су само добру вољу и разумевање сународника који су вредне примерке прошлости, највише захваљујући њихововом ауторитету и ангажовању Центра за културу "Сава Дечанац" уступали углавном бесплатно.

По казивању Гојка Миливојевића, бившег директора Центра за културу "Сава Дечанац", који је заједно са Мирославом Нинићем, а уз помоћ Весне Омчикус, тадашњег кустоса Етнографског музеја у Београду, дао велики допринос да Лепосавић и северни Космет сачувају и изложе део своје прошлости и свог начина живљења у последњих 150 година. срећа је да су тада имали Мирослава коме није било тешко да пешице оде до најзабитијих села на Рогозни, Копаонику или Бајгори и да, често ризикујући и живот, по старим кућама, таванима и подрумима трага за експонатима који за власнике, све док се нису појавили заинтересовани странци, "нису имали никакву вредност“.

Етно-поставка ни у чему не заостаје за сличним поставкама у Београду, Нишу или Новом Саду, подељена је у три сегмента - земљано и дрвено посуђе, израда тканина и народна ношња, девојачка соба и имитација стамбеног простора са огњиштем, као симболом опстанка на Косову и Метохији.
ЛЕПОСАВИЋ Сочаница Лешак Остраће Јошаница Дренова Земаница Небеске столице Врачево Улије Церања Дубока Бистрица Бело Брдо Планиница Јариње Рватска Баре Гулије Дрен Црвени Добрава Борчане Лозно Копориће

Дигитална мапа културног наслеђа општине Лепосавић реализована је под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију са намером да широј јавности прикаже обрисе изузетног културног и духовног богатства овог краја. Основна намера и циљ дигиталне мапе јесте да буде подстицај за будућа истраживања, чувања и представљања богатог културног наслеђа општине Лепосавић, које ће се стално допуњавати новим садржајима. Надамо се да ће „културно осветљавање“ богатства културе и традиције Лепосавића, односно Косова и Метохије, а самим тим и Србије као целине и васколиког српског рода бити стожерна и стална активност институција и појединаца на неговању, чувању и изградњи српског идентитета и трајања.