Захвалница
ЗАХВАЛНИЦА
Посебну захвалност упућујемо

Андриани Милуновић из Општине Лепосавић и Николи Радосављевићу из Спортско - туристичке организације општине Лепосавић на несебичној помоћи и доприносу у реализацији пројекта, као и Зорану Гарићу из Покрајинског Завода за заштиту споменика културе из Приштине са измештеним седиштем у Лепосавићу на уступљеним документима и Радољубу Кнежевићу и Гојку Миливојевићу из Лепосавића на сарадњи у реализацији пројекта.

Захваљујемо се и Епархији Рашко-призренској и Косовско-метохијској на Благослову, као и свим људима Лепосавића на доброј вољи, помоћи и искреном гостопримству.

Аутори     Дигитална мапа културног наслеђа општине Лепосавић
израђена је уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију
Владе Републике Србије
      Дигитална мапа          културног наслеђа  
општине Лепосавић

X
Улије
манастир Света Петка
Улије се налази 1,5 км североисточно од Лепосавића на југозападним падинама Копаоника. Припада месној заједници Лепосавић. Куће су лоциране у мањим групама по благим пристранцима. Добило је назив по Милутиновом потоку које село дели на два дела и улива се у реку Ибар. Може бити да је топоним Улије од српске речи улив - уливак што значи мед у саћу. Вероватно у време када је село добијало име становништво се бавило гајењем пчела. Изнад села на брду Камиља распознају се добро очуване грађевине од ломљеног и тесаног камена. У селу су забележени топоними: Градац, Камиља, Грабље, Ледине, Клече, Барчине, Долови, Смрча, Чукар, Поток, Паљ, Лаз, Мала Камиља и План диште.

У подножју брда Градац на узвишењу на левој страни пута налази се црква посвећена Распећу Христовом у народу позната и под именом Велики петак. Црква је подигнута 1935. на остацима раније цркве непознатог архитектонског склопа и времена изградње.

Садашња црква Распећа Христовог, лоцирана у неограђеној порти, је мања једнобродна грађевина са полукружном апсидом на истоку и мањим правоугаоним наосом са улазом на западу. Северна и јужна фасада наоса и апсиде разуђене су са по два прозора од којих су на апсиди горњи делови решени полуобличасто. У саставу цркве над западним улазом је звоник који надвисује кров рађен на две воде над полуобличастим сводом наоса. Кров апсиде је постављен нешто ниже у односу на кров наоса. Зидана је комадима притесаног и тесаног камена вазаних кречним малтером а на њеном јужном зиду налази се уграђен ранији надгробник који носи карактеристике XVII века.

Са њене источне стране цркве налази се нови конак а западно гробље. Почев од 2007. црква је изградњом конака и усељавањем монахиња претворена у манастир у народу познат и као манастир Улије.
ЛЕПОСАВИЋ Сочаница Лешак Остраће Јошаница Дренова Земаница Небеске столице Врачево Улије Церања Дубока Бистрица Бело Брдо Планиница Јариње Рватска Баре Гулије Дрен Црвени Добрава Борчане Лозно Копориће

Дигитална мапа културног наслеђа општине Лепосавић реализована је под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију са намером да широј јавности прикаже обрисе изузетног културног и духовног богатства овог краја. Основна намера и циљ дигиталне мапе јесте да буде подстицај за будућа истраживања, чувања и представљања богатог културног наслеђа општине Лепосавић, које ће се стално допуњавати новим садржајима. Надамо се да ће „културно осветљавање“ богатства културе и традиције Лепосавића, односно Косова и Метохије, а самим тим и Србије као целине и васколиког српског рода бити стожерна и стална активност институција и појединаца на неговању, чувању и изградњи српског идентитета и трајања.